Rapport från hearing om vattenanknuten recipientkontroll

Den 15 januari 2015 genomförde Havs- och vattenmyndigheten (HaV) en hearing om den vattenanknutna recipientkontrollen. Ett 60-tal personer deltog på hearingen, som fokuserade på hur recipientkontrollen ska organiseras och finansieras framöver.  Av de som deltog på hearingen verkade en majoritet vilja att dagens vattenvårdsförbund finns kvar, då de tar till vara på det lokala engagemanget. Dock finns behov av ökad styrning och samordning, till exempel vad gäller vilken kontroll som sker var och när. Mycket få ville se en skattefinansierad recipentkontroll, utan deltagarna i stort tyckte att polluter-pays-principen ska få kvarstå. Dock fanns vissa meningsskiljaktigheter kring vilka som skulle vara med i organisationen, och därmed medverka till finansieringen. Ska t.ex. jord- och skogsbruk omfattas?

 

Bra information kring recipientkontrollen finns att läsa i bakgrundsdokumentet till hearingen. Mer information om själva hearingen hittar du här, och regeringsuppdraget kan du läsa om här. HaV ska redovisa arbetet till Regeringskansliet (Miljödepartementet) senast den 31 mars 2015.

 

Såhär jobbar vi med vattenfrågor.

 

Havs- och Vattenmyndighetens slutsatser från mötet presenteras på hemsidan när de kommer.

 

Klara Jansson

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.