Skaraborg + Natursnokarna = sant

I helgen träffades ordförandena för kretsarna i Skaraborg för sin årliga konferens. Här diskuterades vitt och brett kring kretsfrågor, ekonomi, naturvård…. Och Natursnokarna!

En hel halvdag var vikt åt ämnet, där bl.a. Kerstin Hessle, till arbetet lärare som får Broholmsskolan att vara ute och på fritiden aktiv i Lidköpingskretsen, delade med sig av sina bästa tips och erfarenheter av att vara ute i naturen med barn. Vi fick lära oss allt från vikten av att börja i närnaturen, att ta bort spetsen från knivarna (fråga slöjdläraren på skolan om hjälp om du inte kan själv) till att att anpassa utrustningen efter barnets storlek (liten ryggsäck, liten termos…) och alltid ha med extra toapapper.

Kerstin Hessle ger tips om bra prylar att använda med barn utomhus

Kerstin Hessle ger tips om bra prylar att använda med barn utomhus

Klara på regionkansliet gick också igenom vad som kan vara bra att känna till om en krets vill starta Natursnoksverksamhet. I ett diskussionspass som avslutade förmiddagen fick deltagarna i uppgift att lyfta fram saker eller verktyg som de kan använda för att starta, öka eller förbättra barn- och familjeverksamheten i kretsen. Sakerna skulle vara konkreta och genomförbara. Mycket fokus låg på att hitta ledare, eftersom detta upplevs som viktigast i dagsläget.

Några av de idéer till aktiviteter som kom fram var, bland många andra: Tillverka fågelmat och bygg holkar, anordna barnvagsnpromenader som leds av pensionärer, anordna en barnaktivitet i samband med en befintlig ”vuxenaktivitet” och fixa studiedag åt en skola. Deltagarna såg gärna mer samarbete med andra organisationer som har verksamhet lokalt, såsom Mulleverksamheten (Friluftsfrämjandet), Scouterna och 4H – ledordet här var samarbete. Vi kan också använda Studiefrämjandet som ingång för att öka just samarbetet . Dessutom anordnar Studiefrämjandet nu Café Planet på vissa orter, som kan vara ett sätt att hitta till målgruppen. Andra idéer som kom fram var att starta ett ”mentorskap”, där gamla och nuvarande ledare kan hjälpa till med en grupps första aktivitet, att bjuda in till föräldramöte på förskola eller skola där målet i första hand är att hjälpa intresserade föräldrar att hitta varandra (och erbjuda stöttning från kretsen/styrelsen vid uppstart av grupp) och använda barnavårdscentraler och öppna förskolan för att annonsera för aktiviteter.

Slutsats: Skaraborg + Natursnokarna = sant. Nu kör vi!

Här hittar du alla idéer och förslag från diskussionen.

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.