Strandskyddet är under attack

Publicerad i Hallands Nyheter 13 april 2021
En byggnation vid en sjö innebär en kraftigt negativ miljöpåverkan på levande organismer. Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Svar

på ”Mångfalden ökar med lättnader i strandskyddet

Ingemar Johansson (C ) och Mari-Louise Wernersson (C) påstår i sin insändare att miljön blir bättre om man underlättar för människor att bygga strandnära. Det är precis tvärtom. I dag är det strandskyddet och allemansrätten som ger alla tillgång till sjöar, hav och vattendrag, fattig som rik.

All evidensbaserad forskning visar att strandskyddet är bra för att värna den biologiska mångfalden vid sjöar, hav, och vattendrag. En byggnation vid en sjö innebär en kraftigt negativ miljöpåverkan på levande organismer. Det är nära strandkanten och i vattenbrynen som det sjuder av liv; växter, djur fåglar och insekter. En stor del av de arter som Artdatabanken har klassat som rödlistade är knutna till strand- och vattenmiljöer.

Nu föreslår en ny utredning att strandskyddet skall försvagas kraftigt, vilket är förödande för vattenlevande organismer som är helt beroende av strandnära livsmiljöer t ex grunda vikar som är barnkammare åt fiskar.

Naturskyddsföreningen kräver därför:

– Att strandskyddsutredningens förslag inte genomförs innan det har utretts vilka miljökonsekvenserna är.

– Att allmänheten skall ha tillgång till orörda stränder även i framtiden.

– Att lättnader i strandskyddet bara tillåts i glesbygd och inte i kust-och skärgårdsområden eller vid de stora sjöarna.

Styrelsen för Falkenbergs Naturskyddsförening