Vindkraftsparker prövas bäst av domstol

Preemärendet visar hur slumpartat den här typen av ärenden hanteras av en kommun.

Svar till Mattias Bäckström Johansson (SD) 28 juni

Inge Löfgren Bild: Matilda Spetz

LÄS MER: Regeringen vill tvinga kommuner att etablera fler vindkraftverk

Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson påstår att det kommunala vetot tillvaratar invånarnas intressen när det gäller miljöfarliga verksamheter som storskalig vindkraft. Tyvärr är det inte så. Det finns inte några regler för hur en kommun skall hantera miljöfarliga verksamheter. Kommunen behöver inte fråga invånarna eller närboende till aktuell etablering. Annonsering eller offentliga sammanträde görs inte. Överhuvudtaget behöver inte någon utredning eller analys göras.

Kommunens godtyckliga hantering av vetoärenden kan ställas mot den noggranna tillståndsprövning som sker av domstol och länsstyrelsen. Allt görs enligt miljölagstiftningen som fastställts av riksdagen. I lagstiftningen anges att samtliga olägenheter måste redovisas och analyseras. En miljökonsekvensbeskrivning måste finnas. Alla berörda måste höras. Om verksamheten ges tillstånd anges begränsningsvärden på exempelvis buller och villkor på utsläpp som inte får överskridas. Alla krav ställs med förutsättningen att bästa möjliga miljöteknik används.

Lysekils kommun fick möjlighet att stoppa Preems planerade utbyggnad av sitt oljeraffinaderi i kommunen. Lysekils politiker i kommunfullmäktige valde att inte diskutera de omfattande miljöolägenheterna som uppstår från Sveriges absolut miljöfarligaste verksamhet. Istället gick 90 procent av politikerna helt på vikten av arbetstillfällen. Politikerna fick inte någon som helst skriftlig underlag av tjänstemännen. Preemärendet visar hur slumpartat den här typen av ärenden hanteras av en kommun.

Slutligen kan konstateras att SD i insändaren vill värna fågelliv, minska plastspridning och användningen av sällsynta jordartsmetaller. Denna förändring stämmer inte med partiets inställning när det gäller miljöfrågor. SD vill exempelvis fortsätta släppa ut klimatpåverkande koldioxid, exploatera skyddad natur mm. Partiet har i princip en obefintlig miljöpolitik. Då verkar det märkligt att partiet helt plötslig visar en miljöambition som inte är i linje med partiprogrammet.

Inge Löfgren

ordförande i Lysekil-Munkedals Naturskyddsförening